Citroentaart zonder geraffineerde suikers!

Geen paniek,  ik ben er nog hoor!
lange tijd wezen rond snuffelen voor suikervrije bak recepten.
Vandaag heb ik er weer eentje voor jullie!

Een citroentaart zonder geraffineerde suikers.
Citroenen zijn echte smaakmakers, maar om eerlijk te zijn, zijn ze erg zuur.
Je moet er van houden maar ik ben er gek op!

Ingrediënten :

De zanddeeg bodem :
- 210 gram speltbloem.
- 60 gram honing
- snufje zout.
- 115 gram roomboter.
- merg van een halve vanille stokje.
- 1 ei.
- 1 eiwit  ( de dooier bewaren zie citroenvulling )

Citroenvulling:2 eieren, 1 dooier, 165 gram creme fraiche of hangop , geraspte schil van 2 citroenen, 100 ml citroensap, 125 gr. honing, evt. poedersuiker voor de garnering

Klop de boter samen met de honing, meel, vanillemerg en zout tot een kruimelig deeg. Meng het ei erdoor tot een deeg. Pak het deeg samen in plastic folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Let op: het deeg blijft wat zacht, het moet dus echt in de koelkast.

* Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het deeg uit tot een lap en verdeel deze in een ingevette bakvorm, prik heel veel gaatjes in het deeg ( het deeg mag niet omhoog komen ). Bak het deeg in de oven voor 15 min.  Haal de bodem uit de oven en bestrijk hem met losgeklopt eiwit.

* Verlaag de oventemperatuur naar 140 graden.

Klop voor de vulling de eieren met de dooier en de honing tot een romig mengsel. Voeg de creme fraiche/hangop toe en blijf mixen. Voeg de citroen rasp toe en het sap. Laat het mengsel even rusten zodat de luchtbellen verdwijnen. Giet het beslag dan voorzichtig over de taartbodem en zet in de oven. Bak de citroentaart in ongeveer een uur gaar.







Reacties